Započeo 59. Teološko-pastoralni tjedan

Kardinalova uvodna riječ 

Molitvom zaziva Duha Svetoga i pozdravnim govorom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, u Međubiskupijskom dječačkom sjemeništu na zagrebačkoj Šalati započeo je u utorak 22. siječnja 2019. godine 59. Teološko-pastoralni tjedan u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom „Proročka dimenzija kršćanina u životu Crkve i društva“.

U pozdravnom govoru Kardinal je uvodno podsjetio da se kao Crkva u hrvatskom narodu ove godine spominjemo 25. obljetnice prvog pohoda svetog pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, 10. i 11. rujna 1994. godine, i velebne Euharistije na zagrebačkom Hipodromu. Glede vremena i okolnosti u kojima se taj pohod odvijao, mogli bismo reći da je to bio proročki čin svetog Pape, bremenit porukama koje ostaju naša trajna baština. Nalazimo se i u godini u kojoj naš Fakultet slavi 350. obljetnicu svoga djelovanja te s pogledom na razdoblje od 1669. do 2019. godine zahvaljujemo Bogu za Ustanovu koja je u svojoj višestoljetnoj povijesti nastojala čuvati proročku dimenziju svoga poslanja.”

Istaknuvši kako Crkva utemeljena od Krista djeluje snagom njegova Duha, Kardinal je naglasio da “kao što su se apostoli zajedno s Marijom, Isusovom Majkom, pripremali za silazak Duha Svetoga, tako se i svaki kršćanin u zajedništvu s čitavom Crkvom uvijek treba s poniznom molitvom otvarati Duhu Svetom, daru Krista Uskrsloga koji ostaje s nama u sve dane do svršetka svijeta (usp. Mt 28,20). Duh Sveti nije neko naše vlasništvo niti to može postati. Za Njegovu je milost potrebno uvijek iznova zahvaljivati kao za nezasluženi dar. S dolaskom Isusa Krista i s izlijevanjem Duha Svetoga na Pedesetnicu povijest proroštva došla je do ispunjenja, ali nije zaključena. Drugi vatikanski koncil u svojoj dogmatskoj konstituciji o Crkvi govori o narodu Božjem koji participira na proročkoj Kristovoj službi posebno po životu vjere i ljubavi Kristovih učenica i učenika (usp. LG, 12).”

Navevši riječi pape Franje u homiliji otvaranja Sinode o mladima, 3. listopada 2018. godine, Kardinal je rekao da papa Franjo rado i često naglašava da će novi naraštaji biti sposobni prorokovati i imati vizije, ako stariji i odrasli budu znali prenijeti i dijeliti snove i nade koje nose u svom srcu: “Stoga želimo i molimo za to pomazanje nadom da iz dana u dan učimo slušati i budemo poučljivi glasu Duha Svetoga. Neka nam Duh životvorac udijeli milost nade da budemo živo i djelatno sjećanje koje se iz naraštaja u naraštaj ne da ugušiti, niti utrnuti od zlogukih proroka.U vremenu u kojem se širi beznađe, pomanjkanje hrabrosti i konformizam s opravdanjem: ‘svi tako rade’ ili ‘tako se  oduvijek radilo’, potrebna je proročka snaga nade da se s većom predanošću i bez predrasuda, kao pojedinci i kao Crkva, zauzmemo za sadašnjost, težeći većem dobru koje svima koristi u životu Crkve i društva.”

Svoj govor Kardinal je zaključio riječima: “A nije li i za nas nada baš središnja poruka koju nam je ostavio blaženi Alojzije Stepinac: ‘In te, Domine, speravi! U tebe se, Gospodine, uzdam!’. U toj kršćanskoj nadi, oslonjeni na Boga, trebamo i mi svatko na svom mjestu prihvatiti odgovornost za svoje vrijeme da bismo izvršili zadaću koju nam  Bog daje. Od srca zahvaljujem predavačima, organizatorima i svim sudionicima 59. Teološko-pastoralnog tjedna. Preporučujem vas zagovoru blaženog Alojzija Stepinca, koji je bio i ostao proročki znak za Crkvu i hrvatski narod. Sa Stepinčevim pouzdanjem, uz cijenu trpljenja, vršimo svoje dužnosti na mjestima što nam ih je Providnost povjerila, u vjeri da Božja pomoć neće izostati.”

Uz kardinala Bozanića, okupljenim nad/biskupima na čelu s predsjednikom HBK-a zadarskim nadbiskupom mons. Želimirom Puljićem, svećenicima, časnim sestrama i uzvanicima obratili su se pozdravnim govorima nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij u RH mons. Giuseppe Pinto, novoizabrani predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak. 59. Teološko-pastoralni tjedan završava u četvrtak 24. siječnja 2019. godine.