Započela Velika pobožnost svetom Josipu u nacionalnom svetištu u Karlovcu

Svečanim misnim slavljem u Nacionalnom svetištu svetog Josipa započela je Velika pobožnost svetom Josipu u srijedu 16. siječnja 2019. godine. Tom je prigodom misno slavlje predvodio mons. Zlatko Koren, župnik župe svetog Blaža u Zgrebu u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, rektorom Josipova svetišta, te još dvadesetak svećenika iz različitih hrvatskih biskupija. Na prvu srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu svetište je ispunilo mnoštvo hodočasnika predvođeni župljanima Presvetog Srca Isusova iz karlovačkog Novog Centra sa svojim župnikom i karlovačkim dekanom preč. Draženom Karačićem, te hodočasnici iz karlovačke okolice, Zagreba i Splita. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora Corum unum iz karlovačke župe Presvetog Srca Isusova.

U prigodnoj homiliji mons. Koren je kazao “kako je nekada bilo važno u danima do devedesete, da mi u Hrvatskoj imamo jak i velik Zagreb, a danas je prevažno, da svaki pedalj Hrvatske zemlje bude jednako snažan i jednako jak i zato mi je drago da je ovdje gradonačelnik grada Zagreba iz jednog osobitog razloga što grad Zagreb i naš gradonačelnik njeguju osobit osjećaj prema svim krajevima naše domovine Hrvatske, prema svim krajevima Bosne i Hercegovine što je za pohvaliti, jer to liječi naš hrvatski antagonizam kojemu smo ponekad skloni” te nastavo “kako je važno biti svjestan i radit na razvijanju ovog dijela Hrvatske, kao i svakog dijela Hrvatske. Stoga, neka i ovo karlovačko svetište bude prostor koji će uvijek hrabriti da nam valja ostati upravo tu, da nam valja čuvati ovu zemlju za koju su se toliki borili za koju su toliki isplakali suze. Ako nas neće biti, tko će ju čuvati, čuvat će ju netko drugi koji ju sigurno neće sačuvati. I zbog toga dolazimo svetom Josipu.

Dobro je da smo danas kod svetoga Josipa. Naime on je znao u šutnji slušati i u šutnji poslušati! Sveti je Josip znao vrednovati govor Neba, premda mu mnoge stvari nisu bile jasne, premda u mnoge spoznaje nije mogao proniknuti, ali je znao da Boga u svemu valja slušati i poslušati! Stoga, neka ovi dani Velike pobožnosti svetom Josipu u njegovu i našem Svetištu svima nama pomognu da budemo ponizni, da znamo razgovarati i osluškivati jedni druge.”

“Od prošlogodišnjih Josipovih srijeda u Hrvatskoj se dogodilo nešto veliko što ne smije biti zatvoreno samo u dane prošle godine, a to je uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije. Neću ga tumačiti, jer ga ne znam rastumačiti, ali ono što nam valja naučiti i oteti zaboravu jest zajedništvo i sloga onih Hrvata koji žive u Hrvatskoj, zajedno s Hrvatima koji žive u Bosni i Hercegovini, te na svim meridijanima i paralelama ove Zemlje. Neka zagovor svetoga Josipa i njegova škola ovdje u Karlovcu bude otvorena da nas uči zajedništvu, slušanju Božje Riječi i novim spoznajama”, zaključio je mons. Koren.

Pri kraju misnog slavlja mons. Antun Sente zahvalio je svim prisutnima na svjedočanstvu vjere i povjerenja u Josipov zagovor, te zajedno s akademskim slikarom iz Splita Josipom Botterijem Dijem predao gospodinu Milanu Bandiću, zagrebačkom gradonačelniku Botterijev prijedlog za uređenje oltarne pale glavnog oltara Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu zamolivši ga da se i on priključi donatorima daljnjeg uređenja Josipova svetišta.

Mons. Sente se zahvalio gospođi Ani Stavljenić-Rukavini potpredsjednici Skupštine Grada Zagreba, te gospodinu Stipi Zebi za dosadašnju pomoć Svetištu. Riječi zahvale uputio je i karlovačkom gradonačelniku Damiru Mandiću koji je sa svojim zamjenicima i suradnicima sudjelovao na misnom slavlju za konstantnu pomoć u razvoju Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu. Samom misnom slavlju prethodila je pobožnost svetom Josipu koju su uz rektora Svetišta animirali Josipovi štovatelji. (A. S.)