Zaručnički tečaj u Dekanatu

Za zaručničke tečajeve koji se u Zagrebačkoj nadbiskupiji potrebna će biti prijava preko mrežne stranice Ureda za pastoral obitelji (www.obitelj.zg-nadbiskupija.hr) uz odabir župe u kojoj zaručnici žele pohađati tečaj.

prijave na link  http://obitelj.zg-nadbiskupija.hr/prijavnica/

Sveti Križ Začretje * ŽUPA UZVIŠENJA SVETOGA KRIŽA

OD 31.08. 04.09. 2022. Početak u 19:00 sati. Dvorana Pastoralnog centra, Trg hrvatske
kraljice Jelene 3, Sveti Križ Začretje. Prijaviti se možete od 01.08. 2022.

 Raspored : Zaručnički Tečaj na području Hrvatskog Zagorja

 
Zaručnički tečaj je crkvena priprema na crkveni brak namijenjena par, ovima koji su članovi Crkve tj. vjernicima, koji žele sklopiti sakrament kršćanske ženidbe. Stoga u toj pripravi sudjeluju oni koji će o bračnoj i obiteljskoj tematici govoriti u ime Crkve, u skladu s crkvenim naukom i na temelju svojeg osobnog kršćanskog, vjerničkog iskustva. Obično su to dva bračna para, liječnik, psiholog i svećenik.

Bračnoj i obiteljskoj tematici pristupa se interdisciplinarno i nastoji je se obuhvatiti i izložiti s različitih aspekata: biblijsko-teološkog, medicinskog, psihološko-pedagoškog, duhovnog te svjedočenjem bračnih parova koji tu stvarnost u svjetlu vjere nastoje živjeti već određeni broj godina.

Tih nekoliko sati pripreme za brak nije dovoljno. Nitko ne bi trebao tečaj shvatiti kao priliku gdje se dobivaju recepti za sretan i uspješan brak. Ova priprava je samo prilika da mladi uđu u brak s određenim spoznajama, s određenom sviješću i s velikim pouzdanjem da njihov brak može uspjeti!

Na zaručničkom tečaju parovi, između ostalog, razmišljaju:
– kako si ja zamišljam naše zajedništvo?
– koje su moje želje i očekivanja u braku?
– što ću ja to obećati na crkvenom vjenčanju?
– što to znači da je brak sakrament?
– kakvu ulogu igra vjera u braku? …

Zaručnici koji nisu primili sakramente Prve svete pričesti i Svete potvrde ili nisu kršteni neka se jave svom Župnom uredu mnogo ranije, da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente. Preporuča se da se zaručnici za ovu pripravu jave sredinom mjeseca rujna ili početkom listopada.

Raspored zaručničkih tečajeva možete naći u svakom župnom uredu ili na oglasnoj ploči (kod crkve ili župnog ureda).  Nemojte ostaviti tečaj za posljednji trenutak, nekoliko mjeseci prije vjenčanja je idealno.