17. nedjelja kroz godinu (C)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

Jednom je Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: »Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike.« On im reče: »Kad molite, govorite: Oče! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Kruh naš svagdanji daji nam svaki dan! I otpusti nam grijehe naše: ta i mi otpuštamo svakom dužniku svojem! I ne uvedi nas u napast!« I reče im: »Tko to od vas ima ovakva prijatelja? Pođe k njemu o ponoći i rekne mu: ’Prijatelju, posudi mi tri kruha. Prijatelj mi se s puta svratio te nemam što staviti preda nj!’ A onaj mu iznutra odgovori: ’Ne dosađuj mi! Vrata su već zatvorena, a dječica sa mnom u postelji. Ne mogu ustati da ti dadnem…’ Kažem vam: ako i ne ustane da mu dadne zato što mu je prijatelj, ustat će i dati mu što god treba zbog njegove bezočnosti. I ja vama kažem: Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se. A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati? Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca? Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!« Riječ Gospodnja.

Razgovor s Kristom

Isuse, dolazim pred tebe kako bih ti zahvalio za tvoje brojne darove. Nauči me moliti. Daruj mi želju da molim. Ponekad sam prezauzet pa zaboravljam moliti. Otvori mi um, ispuni me duhom vjere da bih mogao upoznati tebe, svoje potrebe i slabosti. Poznaješ moje srce. Znaš što je u njemu. Ojačaj ga i pročisti. Učini ga oruđem tvoje ljubavi u svijetu.

S obzirom da si bio čovjek molitve, nauči me da i ja postanem čovjek molitve. Kao što vodiš druge, vodi i mene. Pomozi mi naći svoj put na ovome svijetu. Mnogo je prepreka i stvari koje se pojavljuju između mene i tebe.

Oprosti mi, Gospodine, za svaki put kada sam te odbacio. Oprosti mi grijehe i nauči me opraštati. Ne uvedi me u napast, nego me izbavi od svakog zla. Učini me snažnim odolijevati zlu, jakim odbaciti njegove kušnje, kušnje koje me navode da propitujem i sumnjam.

Pomozi mi biti smion u molitvi. Želim biti svet. Želim ti služiti cijelim svojim životom. Umoran sam od svoje sebičnosti i od življenja samo za sebe samog. Pomozi mi da se cijeli darujem tebi, da ti u potpunosti predam svoj život.

Neka tvoje Kraljevstvo dođe u moj život. Neka tvoje Kraljevstvo dođe u sve moje želje, planove i snove. Neka se tvoje Kraljevstvo utka u odluke koje donosim u životu. Dopusti da te izaberem, uvijek iznova tebe.

 Pitanja

Kako bih ti pomogao da ispitaš svoj život u svijetlu nadahnuća koje ti je Bog podario upravo u ovom trenutku kojeg si podijelio s njim:

  1. Za čim u svom životu najviše žudim? Na što mislim provodeći većinu svog vremena? Što je to za što žrtvujem baš sve ? Što me okupira većinu vremena?
  2. Stavljam li u svom životu Boga na prvo mjesto? Jesam li usredotočen dok molim? Da li je moja molitva osobni dijalog sa Kristom, mojim najboljim prijateljem i Bogom mojim nebeskim Ocem? Tražim li od Boga stvari s povjerenjem i jednostavnošću kao što bi malo dijete tražilo svog oca?
  3. Koju ulogu ima molitva pri važnim odlukama u mom životu? Tražim li Boga da mi pomogne uvidjeti gdje on želi da idem? Gdje me Bog vodi? Tražim li ga snagu kako bih ga slijedio ma kamo god me on vodio?