Dekanatsko hodočašće i proslava 25-e obljetnice svećeništva preč. Tomice Šestaka

U Svetištu Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu upriličeno je dvostruko slavlje, hodočašće župa Krapinskog dekanata i proslava 25-e obljetnice svećeništva preč. Tomice Šestaka. Prije glavne mise uslijedila je pobožnost Križnog puta a zatim je euharistijsko slavlje koju je kao zahvalu za 25-u obljetnicu svećeništva predslavio srebrnomisnik preč. Tomica Šestak u zajedništvu s mons. Nedjeljkom Pintarićem, isto srebrnomisnikom, mladomisnikom vlč. Tonijem Potrebićem  i svećenicima iz Krapinskog dekanata.

Preč. Tomica na početku misnoga slavlja rekao je kako ovu misu prikazuje za sve nazočne te za sve koji su ga svojim molitvama i odgojem doveli do svećenstva; pokojnog oca, majku (koja je živa i nazočila na današnjem slavlju ), svu rodbinu i prijatelje, sve svećenike i vjernike.

 

U svojoj homiliji mons. Pintarić se prisjetio školskih i studentskih dana koje su zajedno dijelili, ali i pastoralnog djelovanja preč. Šestaka, od đakonskog, kapelanskog a i župničkog službovanja u ratno i poratno vrijeme.

Svećeništvo je plod djelovanja Riječi Božje, a svećenik je postavljen poput tornja da ljudima upire pogled u Nebo i da sije Riječ Božju u srca ljudi. Prisutnost svećenika glas je Božji u srcima ljudi, i on po svome djelovanju treba biti  živa opomena, glas prijekora protiv nasilja nad dostojanstvom čovjeka. Prisutnost svećenika među ljudima proročki je poziv na hrabrost darivanja, sebedarja, i on svojim životom treba u tome biti uzor ljudima u međuljudskim, obiteljskim, pa i bračnim odnosima, te u različitim životnim okolnostima.  U društvu općenito, prvenstvena uloga svećenika, kao i uloga Crkve ne smije biti samo pronalaženje zajedničkog jezika Crkve s društvom, već prije ostvarivanje susreta društva s Kristom, naglasio je propovjednik.

Vi župljani ove krapinske župe možete se ponositi svojim sakralnim objektima i dok se danas vanjština više i češće zapaža, ono što je u srcu i duši najčešće ostaje oku skriveno. Upravo to skrovito gdje čovjek osjeća vrednote čine njegov doživljaj svijeta i čovjeka.

Osluškujmo danas ali i čitavog svog života kako valja ponizno, u tišini srca hodočastiti, putovati i osluškivati Riječ Božju koja nam se svake nedjelje daruje za hranu i na koncu kako valja blagovati plod rada čovječjega koji se na oltar donosi i prinosi kao živi kruh koji je s neba sišao, a koji se pretvaraju u duhovnu hranu u živoga Krista.  To je i naš put kako sačuvati vjeru, plodove i jednoga dana ih donijeti pred Gospodina u nebo.

Kada je riječ o svećeniku, naše patnje i radosti dio su života i našeg župnika s kojim ih dijelimo i koji za nas moli. Vaš župnik i dekan prečasni Tomica je prije vedar i vrijedan svećenik koji je  spreman uvijek pomoći čovjeku u nevolji. Od Boga si izabran kako bi svjedočio Njegovu prisutnost u sredini gdje si poslan, a svojim župljanima donositi sakramente Crkve i duhovne, etičke i moralne vrijednosti. To radiš punih 25 godina i ovim današnjim slavljem zahvaljuješ Bogu ali i braći i sestrama kako bi i dalje mogao nastaviti svoj plodonosan rad na opće dobro uz Božji blagoslov  zaključuje homiliju mons. Pintarić.

Nakon popričesne molitve riječi zahvale u ime župljana uputio je pastoralni vijećnik Zlatko Erdelja nakon kojeg su preč. Šestaku uručeni prigodni darovi za ovaj jubilej.

U ime svećenika Krapinskog dekanata riječi zahvale uputio je zabočki župnik Marijan Culjak koji je tom prigodom srebrnomisniku uručio sliku koju je izradio od školjaka te pročitao čestitku tj. stihove koji su  jasni  prikaz svećeničkog poslanja.  

Zahvalivši se na čestitkama, preč. Tomica  je rekao kako veliko hvala izriče prije svega Bogu na daru svećeništva te za sve dobro i pozitivno u župama u kojima je radio. Mnoge stvari sam mogao i bolje napraviti, za dobro se zahvaljujem, a za negativno se kajem i molim Boga i vas za oprost.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je zajednička hodočasnička procesija oko oltara Majke Božje Jeruzalemske te prigodan domjenak za sve okupljene.  

Više slika na: Dekanatsko hodočašće

Još samo dodajmo kako se župa sv. Nikole biskupa u Krapini priprema za Mladu misu vlč. Tonija Potrebića koju će slaviti u nedjelju 8. srpnja s početkom u 10 sati. Za župu te Grad Krapinu veliki je to i značajan događaj s obzirom da je župa imala mladomisnika prije 66 godina koju je tada proslavio vlč. Ivica Hršak.

Darko Fiket, župni suradnik i suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije