Dom za starije i nemoćne u Zaboku počeo je s radom, po stručnosti i opremljenosti najbolji je u Hrvatskoj

Izvor: https://www.zagorje.com/

Povodom početka rada Doma za starije  nemoćne u Zaboku održana je konferencija za novinare na kojoj je ispred izvođača radova, ETI – Inženjeringa, vlasnik Josip Šimag uvodno izrazio zadovoljstvo što je nakon dosta rada i muke objekt završen i što ga je ugovorom predao ravnatelju Doma za starije i nemoćne ‘Leonardo’, Goranu Galiću. Izrazio je i nadu da će lokalne vlasti biti od pomoći ravnatelju te će mu na raspolaganju biti i on, a da će taj dom funkcionirati na dobrobit cijele lokalne zajednice.

 Ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Goran Galić objasnio je da je u posao ušao zahvaljujući supruzi koja je prvostupnica sestrinstva s više od 20 godina staža  u Bolnici Sestara milosrdnica kao glavna sestra gastroenteorologije i s deset godina staža u ovoj struci od čega su nekoliko godina bili u inozemstvu i dvije godine imaju takav dom u Velikom Trgovišću. Kazao je da je objekt luksuzan, moderan i tehnički dobro opremljen objekt. Zahvalio se gospodinu Šimagu što ih je prepoznao i njima ponudio zakup, Županiji, Gradu Zaboku, javnim poduzećima i svima koji su im na bilo koji način dali podršku, a osobito zaposlenicima koji su strpljivo čekali sve rokove. – Uz iznimno zalaganje i stručnost, vjerujem da ćemo postaviti i neke nove, više, do sada možda još neostvarene rezultate u kvaliteti usluge skrbi za naše korisnike, a naše očeve i majke, djedove i bake, a oni su to sigurno i zaslužili – rekao je ravnatelj Galić i dodao da je kapacitet doma u početnoj fazi za 45 korisnika, a kad se to popuni, otvorit će vrata za otprilike još toliko korisnika. Radit će diplomirana socijalna radnica, četiri prvostupnice sestrinstva, po jedno medicinska sestra – tehničarka i medicinski tehničar, prvostupnica fizioterapije, fizioterapeutkinja, njegovateljica koja je inače prof. njemačkog i engleskog jezika ali se odlučila za ovaj posao, kuharica koja je prvostupnica u ugostiteljstvu i ostalo tehničko i pomoćno osoblje. Kako je ovo objekt za 21. stoljeće, cijene ovise o kategorizaciji korisnika i broju korisnika u sobi.

–          Što je bilo daleko, sad je tu. Napokon smo došli do trenutka da jedna neophodno potrebna ustanova za naše sugrađane, ali i cijele Županije, a s obzirom na kvalitetu usluge i prostora, i šire od naše županije. Veseli nas da je došao taj trenutak, a vjerujem da se još više vesele potencijalni budući  korisnici kao i oni koji su čekali da se ovaj dom otvori – rekao je tom prigodom gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek čestitajući gospodinu Šimagu što je došlo do ovakve koncepcije odnosno poslovne – tehničke suradnje s nositeljem daljnjih aktivnosti. Ravnatelj Goranu Galiću uručio je zastavicu za radni stol kako bi se znalo da institucija radi u Zaboku.

Potpredsjednik Skupštine Krapinsko – zagorske županije Josip Kovačić  zadovoljan što je konačno dočekano otvorenje ovog doma je rekao:  – Dug put je bio od toga. Od prvog dana sam bio u cijeloj priči, znam da je bilo dosta teško do ove realizacije, ali stigli smo. Dom je visoke  kvalitete, a ima prostorne mogućnosti za gradnju još jednog krila tako da ukupni kapacitet može biti oko 200 korisnika i vjerujem, ukoliko se ukaže potreba, da će investitor i to prihvatiti – rekao je Josip Kovačić i dodao da je ovo dobra poruka onima koji su bili skeptični da će do ovoga doći.

Vlasta Hubicki, predsjednica Skupštine Krapinsko – zagorske županije čestitala je gospodinu Šimagu i obitelji Galić. – Ovo je ulaganje privatnog kapitala dakako očekujući da budu uvjeti takvi da se i cijenom prate i da svi zaposleni mogu raditi i zaraditi, ali i da dom bude kvalitete koja je rijetka u cijeloj Hrvatskoj. Svim korisnicima doma želim da im bude dobro. Županijska Skupština je možda donosila i kontroverznije odluke produžavajući rokove gradnje, ali dom je tu i nadam se da će biti ispunjen. To, dakako, ne remeti da Ministarstvo socijalne skrbi u svim svojim novim odlukama i zakonski popratiti da ipak socijalni dio bude zadovoljen i da se očekuje dakako da i bude subvencija za izgradnju domova – rekla je Hubicki i gradonačelniku Zaboka poručila da može biti ponosan jer ima vrhunski dom u svom frtalju svijeta.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pozdravljajući posebno djelatnike i korisnike doma posebno je čestitao gospodinu Šimagu na ovoj kratkoj svečanosti kojom se obilježava otvaranje doma. – Tko čeka, taj dočeka, ali vrijedilo je, jer ovakav objekt je potreban na području Krapinsko – zagorske županije i uvjeren sam  da će najkasnije do sredine sljedeće godine svih 96 kreveta biti u funkciji budući da ima potreba za smještaj naših očeva i majki, djedova i baka. Puno upita smo primili u vrijeme čekanja otvorenja doma i vjerujem da će se popunjenost vrlo brzo realizirati tim više što je s današnjim danom već 20-tak kreveta rezervirano. Vjerujem da će prvi kapacitet biti popunjen do kraja ove godine. Privatna investicija bez potpora, bez subvencija države uvijek je teška i zbog toga je i ova investicija trajala duže nego je potpisano prvim ugovorom, ali gledajući opću, društvenu korist, županijska Skupština je produživala ugovore i danas kad stojimo pred ovim, slobodan sam reći, najmodernijim domom u  Republici Hrvatskoj, da smo donijeli dobru odluku i da se isplatilo čekati. Grad Zabok s ovakvom investicijom ulazi na kartu gradova u RH  koji imaju najmodernije i najbolje opremljene domove za starije i nemoćne i uz sve ono što naš Zabok ima, sigurno je da ovo još daje na kvaliteti samom gradu Zaboku, a isto tako na području Krapinsko – zagorske županije. Svim korisnicama i korisnicima doma želim da se ovdje ugodno osjećaju. Znam s kolikom ljubavlju i entuzijazmom obitelj Galić ulazi u ovaj posao, znam da imaju sjajan kadar koji će se brinuti o korisnicima i vjerujem da ćemo čuti samo dobre riječi o ovom domu. Bez obzira  što se borimo s kovidom, otvaranje ovakvog jednog objekta današnji će dan biti sigurno ostati dugoročno zabilježen u nekim budućim monografijama. – rekao je župan Kolar.

Dom, a prije svega ljude: korisnike, zaposlenike i vlasnike, blagoslovio je zabočki župnik Marijan Culjak. – Svjesni smo da je čovjek od prirodnog začeća do smrti takav da ima pravo na dostojan život i dostojan završetak života. Otvarajući ovakav dom omogućujemo da se ljudi u jeseni svog života ovdje mogu osjećati ugodno i sigurno – rekao je tom prigodom vlč. Culjak.

U domu je već od petka sedmero korisnika.