Kardinal Bozanić mladomisnicima: Budite graditelji zajedništva i jedinstva

HOMILIJA KARDINALA BOZANIĆA

HOMILIJA KARDINALA BOZANIĆA – AUDIO

Dragi ređenici, radosna srca zahvaljujem Kristu Gospodinu koji u našoj Crkvi nastavlja pozivati nove pastire – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u subotu 9. lipnja euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, tijekom kojeg je za svećenike zaredio sedamnaestoricu mladića. Svoje svećeničko „Evo me“ izrekla su osmorica dijecezanskih i devetorica redovničkih kandidata.


 
U svojoj homiliji euharistijskog slavlja, koje je predvodio u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima: mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te oko 200 svećenika, Kardinal je kazao da svaki put kada susrećemo mlade vjernike koji u punoj slobodi savjesti i s velikim pouzdanjem u Boga posvećuju sav svoj život Kristu, njegovu programu, predajući se, u zajedništvu i poslušnosti crkvenim poglavarima, sasvim u službi braći i sestrama po Isusovu primjeru koji traži da najveći među nama bude kao najmanji i predstojnik kao poslužitelj (usp. Lk, 22, 26), osjećamo da se tu događa nešto veliko i odlučujuće što je svijetu i današnjem čovjeku veoma potrebno.


 
Dragi izabranici, nastavio je Kardinal, ono što nas povezuje u Redu prezbitera nisu samo ljudski razlozi, slična opredjeljenja, stavovi i izbori, sve to može biti, ali to nije temelj našega zajedništva. Svećeničko zajedništvo je višega reda. Ono nastaje, mogli bismo reći, rađa se u svetom Ređenju koje nas na jedinstven način suobličuje Kristu, vrhovnom i vječnom svećeniku.

Stoga smo kao svećenici posebno pozvani biti službenici zajedništva, jedinstva. To u prvom redu proizlazi iz našeg sakramentalnog suobličenja Kristu, Božjem Sinu, po kojem ulazimo u zajedništvo Boga Oca u jedinstvu Duha Svetoga – istaknuo je Kardinal.


 
Ređenike je pozvao da prije svega molitvom grade jedinstvo u sebi, da se bore da njihova duša ne postane tržište otvoreno svima i svemu. Bdijte nad sobom i čuvajte vrata svoga srca. Ostanite slobodni kako biste mogli prepoznati pokrete svoje duše, pravodobno reagirati na rastresenost koju svijet nameće. Osigurajte vrijeme za Boga i načine da biste tražili njegovo lice i pred Njim se nalazili u tišini svoga srca.

Neka vaše srce uvijek nalazi put do Presvetog Srca Isusova, tog vrela Ljubavi neizmjerne. Nemojte upasti u napast i pomisliti da se time oduzima vrijeme za pastoral. Upravo to je prvi način ispravnog pastoralnog djelovanja – naglasio je Kardinal te nastavio: Veliki crkveni pastiri u molitvi su pred Gospodina donosili sebi povjerene duše.

Smijemo slobodno reći da je najplodniji dio pastoralnog djelovanja blaženoga Alojzija Stepinca bilo njegovo dugo mučeništvo u Lepoglavi i Krašiću. Ono što mu mučitelji nisu mogli oduzeti bila je molitva i zajedništvo s Bogom. To je u onim teškim vremenima hrvatskom narodu bio blagoslov, koji nas i danas prati.


 
Poručio im je kako će im svećeničko zajedništvo dati puno više nego što oni možda sada misle. Ali nikad, upozorio je Kardinal, nemojte na tom području raditi računicu između onoga što ćete dati i što ćete primiti. Mislite samo na ono što ćete vi dati subraći: ono što jeste, malo svojega vremena, svoje pažnje i ponešto od svoga mladenačkog poleta. Samo tako osjetit ćete radost i ljepotu zajedništva u Prezbiteriju.


 
Zaključujući svoju homiliju Kardinal je ređenicima kazao kako oni nisu ljudi prošlosti, nego svećenici budućnosti. Pozvani ste naviještati ljepotu vjere i širiti znakove novosti koji su već prisutni u svijetu i u našem hrvatskom društvu. Stoga s ovog mjesta i našim bogoslovima i svim redovničkim kandidatima i kandidaticama, kao i svima koji razmišljaju o duhovnom pozivu, ponavljam riječi ohrabrenja. Dragi mladi vjernici, s povjerenjem slijedite Božji put – rekao je na kraju svoje homilije kardinal Bozanić.


 
Uslijedio je obred svećeničkog ređenja, a na kraju euharistijskog slavlja sedamnaestorica mladića udijelili su okupljenim vjernicima prvi mladomisnički blagoslov.


 
 Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije