Predstavljena Monografija o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije

U utorak, 15. listopada 2019. u dvorani »Vijenac« Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu svečano je predstavljena monografija o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije pod nazivom »Hodimo u novosti života«. Monografiju je pripremilo Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, želeći riječima i slikom sačuvati spomen na povijesni trenutak Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

FOTOGALERIJA

Uz članove Sinode, predstavljanju su nazočili i hrvatski nadbiskupi i biskupi: kard. Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, mons. dr. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije, mons. dr. Vlado Košić, biskup sisački, mons. mr. Bože Radoš, novoimenovani varaždinski biskup, mons. Nikola Kekić, umirovljeni vladika Križevačke eparhije, te pomoćni zagrebački biskupi mons. dr. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski. Svečanosti su prisustvovali i s. Ana Marija Antolović, predsjednica Hrvatske redovničke konferencije, o. Slavko Slišković, dopredsjednik Hrvatske redovničke konferencije, bogoslovi Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, više redovnica te drugi vjernici laici.

Program svečanosti koji je vodila Diana Tikvić, članica Sinode i voditeljica na Hrvatskom katoličkom radiju, započeo je izvedbom skladbe Canticorum jubilo, Georga Friedricha Händla u izvedbi Oratorijskog zbora Cantores Sancti Marci. Riječi pozdrava nazočnima je uputio tajnik Sinode, preč. dr. Denis Barić, naglasivši kako će Monografija o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije »nama danas, ali i generacijama koje dolaze posvjedočiti važnost događaja koji je uistinu raritet u jednoj mjesnoj Crkvi«.

Sadržaj i značenje Monografije o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije, kao i metodologiju njezine izrade predstavila je dr. sc. Ana Biočić, docentica na Katedri crkvene povijesti Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pojasnivši najprije značenje pojma i ustanove biskupijske sinode, kratko je iznijela povijesni prikaz održavanja sinoda Zagrebačke (nad)biskupije. Predstavljajući jedanaest tematskih cjelina Monografije prikazala je tijek pripreme Sinode i odvijanja sinodskih zasjedanja, iznoseći glavne naglaske i podatke sadržane u knjizi. Istaknula je kako je »Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije događaj od iznimne važnosti ne samo za povijest prvostolne crkve, nego i za povijest Crkve u Hrvata« te kako će Sinoda u budućnosti biti predmet brojnih izučavanja, pri čemu će »upravo monografija koja se nalazi pred nama omogućiti bolje poznavanje i vrednovanje Sinode«.

Također je naglasila: »Monografija nas živo podsjeća da su Sinodu činili brojni vjernici članovi Sinode, sastanci i pripreme, a upravo će ova knjiga osigurati da i taj dio povijesti ostaje dostojno zabilježen. Ovako strukturirana i pregledna monografija podsjećat će nas na pregnuća koja su bila nužna na svim razinama naše Zagrebačke Crkve, a koja su bila opsežna, dugotrajna i brojna i koja su u konačnici dala odgovore na izazove vremena, što znači da je Sinoda ostvarila u cijelosti svoju svrhu koju joj je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić namijenio«.

Glazbeni obol predstavljanju Monografije dao je Anđelko Krpan, član Sinode i profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, odsviravši Andante quasi recitativo i Allegro iz suite za violinu solo – Guslač na ulici Alfija Kabilja.

Nazočnima se potom obratio zagrebački nadbiskup kard. Josip Bozanić. Naglasio je da Sinoda nije završena, da se sinodski put nastavlja u zajednicama, u župama i u obiteljima, pri čemu su poseban doprinos pozvani dati upravo članovi Sinode. Rekao je da »smo po Sinodi doživjeli više crkvenosti i ljubav prema Crkvi i to da smo povlašteni što smo članovi naše drage Katoličke Crkve«. Pozvao je na molitvu i rad da »Crkva bude iz dana u dan sve više onakva kakvu ju Krist želi«, povjerivši tu nakanu zagovoru bl. Alojzija Stepinca, sv. Josipa i Presvete Bogorodice Marije. Zahvalio je također Tajništvu Sinode, kao i mladima koji su kao volonteri Sinode redovito davali svoj doprinos u odvijanju važnih sinodskih događanja.

Na završetku predstavljanja riječi zahvale uputio je tajnik Sinode, preč. dr. Denis Barić, zahvalivši ponajprije nadbiskupu kard. Josipu Bozaniću na ohrabrenju i poticajima kojima je pratio rad Tajništva Sinode, kao i pripremu same Monografije. Članovi Sinode, Blaženka Jančić i Josip Burušić, uručili su zatim Nadbiskupu primjerak Monografije. Tajnik Sinode je potom zahvalio svima koji su pridonijeli pripremi i izradi Monografije, kao i odvijanju same svečanosti njezinog predstavljanja.

Svečanost predstavljanja Monografije o Drugoj sinodi Zagrebačke nadbiskupije završena je skladbom Mate Lešćana Zdrava Devica u izvedbi Oratorijskog zbora Cantores sancti Marci, nakon čega je svakom članu Sinode uručen primjerak Monografije »Hodimo u novosti života«.

 Tajništvo Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije