Priopćenje Nadbiskupskog duhovnog stola

U potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine mnogi crkveni objekti i institucije pretrpjeli su značajna oštećenja. Zagrebačka katedrala, simbol kulturnog i duhovnog identiteta hrvatskog naroda, dijeli stradanje mnogih obiteljskih kuća i domova te drugih institucija pogođenih u potresu. Između ostalih crkava i crkvenih zgrada, stradali su Nadbiskupski duhovni stol, odnosno Ordinarijat ili upravno tijelo Zagrebačke nadbiskupije te Nadbiskupski dvor, dom zagrebačkih nadbiskupa.

Budući da su mjerodavna državna tijela nakon pregleda utvrdila da spomenuti prostori nisu sigurni za stanovanje i rad te da je potrebna temeljita obnova, Uprava Zagrebačke nadbiskupije pristupila je privremenoj reorganizaciji prostora.

Stoga je donesena odluka da se uredi Nadbiskupskog duhovnog stola presele u prostore zgrade u Branjugovoj ulici br. 1 i dosadašnje upravne prostore Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Vlaška ul. 36, a ured Zagrebačkog nadbiskupa smjesti u dosadašnje urede Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, Kaptol 29. Nadalje da se uredi Caritasa, koji su već planirali preseljenje u kuriju na adresi Kaptol 22, presele na adresu u Babonićevoj ulici br. 121.

Stan za Nadbiskupa, koji se sada nalazi u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu, privremeno će biti u kuriji na adresi Kaptol 22.  


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije