Proslavljena župna zaštitnica sv. Jelena Križarica

„Ljubav je temelj života“ – glavna poruka ovogodišnje proslave župne zaštitnice

Svečanim misnim slavljem koje je u zabočkoj župnoj crkvi predvodio vlč. Ivica Budinšćak, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika u nedjelju je započela proslava blagdana župne zaštitnice svete Jelene Križarice.

Tom prigodom svetu misu su uz domaćega župnika vlč. Marijana Culjaka suslavili domaći sinovi svećenici don Stjepan Lončar, župnik u Brelima i Tomislav Krajačć, župnik u Barilovićkom Leskovcu i u Ladvenjaku.koji je na proslavu hodočastio sa svojim župljanima u Zabok. Na inicijativu župnika Marijana Culjaka tijekom misnoga slavlja 12-ro bračnih parova obnovilo je svoje bračne zavjete.

U svojoj homiliji vlč Budinšćak ističe kako je srce organ naše hrabrosti, vjere i ljubavi. Živjeti bez svega toga znači preživljavati, vegetirati. Nije to ona slika čovjeka koju je Bog stvorio. Krist nam je ostavio srce koje kuca i daje život. Živjeti hrabro, s vjerom i u ljubavi.  U Kristovom srcu upisan je cijeli naš život, od prvog trenutka, od naših prvih koraka, riječi, osmijeha, snova, ostvarenih i neostvarenih, od naših uspjeha i razočaranja do onoga što bijasmo, jesmo i što ćemo biti. – riječi su poticaja vlč. Ivice bračnim parovima ali okupljenim vjernicima.

Zatim je uslijedila zahvalna molitva BRAČNIH PAROVA koju je napisao župnik Marijan Culjak a njih ukupno dvanaestero  je ponavljanjem i zahvaljivanjem izrečenih riječi obnovilo svoju vjernost koju su si obećali na dan svoga vjenčanja.

 

Euharistija je nastavljena molitvom vjernika koju su pročitale supruge naših jubilaraca.

Svoje obljetnice proslavili su:
10 godina – Krešo Šaronja i Ivana r. Nesek

20 godina – Miljenko Martinić i Višnja r. Loborec

25 godina – Ivica Mikulec i Ljubica r. Šutina, Danko Valec i Nevenka r. Žabčić, Mario Vrbanec i Branka r. Tuđa

30 godina – Josip Tarade i Biserka r. Juhar, Ivica Vrančić i Božica r. Kolar, Antun Repovečki i Ivanka r. Jerneić, Branko Hanžić i Ljubica r. Šenjug

35 godina – Stjepan Krajačić i Višnja r. Miljan

40 godina – Ivan Ivanek i Jadranka r. Kralj, Josip Sente i Božica r. Budić

Svakom od bračnih parova čestitao je vlč Budinščak ali i domaći župnik Marijan  uručivši im prigodne zahvalnice i poklon u ime župne zajednice svete Jelene Križarice.

SVETA JELENA KRIŽARICA

Na sam blagdan svete Jelene Križarice misno slavlje predslavio je vlč Ivica Budinšćak u koncelebraciji sa svećenicima iz Dekanata ali i domaćim sinovima don. Stjepanom Lončarom i vlč. Damirom Ivanekom.

U homiliji ističe da: Sv. Jelena nije izmislila nekakvu novost kad je prihvatila križ i na taj je način dala ondašnjem svijetu simbol, znak za rješavanje ljudskih problema ovdje na zemlji. Pokazala nam je putokaz kako nasljedovati križ koji nas vodi u konačnu pobjedu nad grijehom, ohološću, zavišću i svega onoga što nam današnje vrijeme donosi bilo dobro bilo zlo. Križ je patnja, odricanje, sebedarje, a upravo to treba nasljedovati u liku naših svetaca. Na kraju je svima poželio da preuzmu poruku Jelene Križarice, da ostanu vjerni Bogu. “Ovaj blagdan sv. Jelene Križarice slavite u mjesecu svibnju, mjesecu posebne pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji. Marija je pod Križem postala Majka svih vjernika, neka Ona moli za sve nas da hodamo hrabro i radosnim i križnim putevima života i postignemo slavu uskrsnuća.” Homiliju je zaključio riječima bl. Alojzija Stepinca – “Kad vam sve uzmu, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači! “.

Okupljene župljane i hodočasnike je na kraju misnoga slavlja vlč. Budinšćak pozvao da u jednostavnosti srca zajedno s Isusom žive svakodnevni život, jer svetost nije nikakav povlašteni i izvanredni dar, ona se postiže u vjernom vršenju dužnosti, življenjem dan po dan u našoj svakodnevnici. Župa je ta zajednica koja okuplja sve djecu, mlade, roditelje, očeve, majke, bake, djedove. Ona ne pravi razliku je li netko bogat ili siromašan, njezina su vrata otvorena za sve koji žele čuti riječ evanđelja i slaviti Boga. Želim da nam ovaj današnji dan i riječi koje ste čuli budu poticaj da još više shvatimo što je župa te  da vam bude motivacija da dolazite na Izvor Života, Euharistiju, gdje nas Isus poučava, onu pravu Istinu i pravo svjetlo za život.

Na kraju domaćin susreta župnik vlč. Marijan zahvalio je svima, ponajprije Bogu i svetoj Jeleni na današnjem danu, zatim vlč Ivici  koji je utkao cijeloga sebe u ova dva dana koje je proboravio s nama na nadahnutim riječima homilije i upućenim riječima kolegama braći svećenicima, čitačima, pjevačima, orguljašima, članicama udruge sv. Marta kao i svim ostalim suradnicima te na kraju svima okupljenima na današnjem slavlju.

Misno slavlje svojim skladnim pjevanjem u dvodnevnoj duhovnoj obnovi uljepšao je župni zbor.

Darko Fiket, župni suradnik