Šestog dana devetnice u župi Uzvišenja Svetoga Križa upriličena obnova bračnih zavjeta

Na inicijativu župnika Vladimira Drnetića, u nedjelju 10. rujna 2023. u župi Uzvišenja sv. Križa u Svetom Križu Začretju tijekom misnoga slavlja održana je obnova bračnih zavjeta. Odazvalo se je pedeset i šest  parova koji su slavili „okrugle“ godišnjice zajedničkog života.

Misno slavlje predslavio je krašićki župnik vlč. Ivan Vučak koji je na početku misnoga slavlja pozdravio sve okupljene, na osobit način bračne parove koji su ponajprije došli na misu zajedno kao obitelj proslaviti Gospodina i njegovo djelo spasenja za nas te zahvaliti Gospodinu za velika djela koja im učini u njihovom međusobnom bračnom i obiteljskom životu upravo po sakramentu njihova braka.

U homiliji vlč. Vučak ističe kako smo po krštenju, međusobno braća i sestre i svi smo jedno tijelo Kristovo tijelo. Glava tog tijela je Isus Krist, ali onda i mi danas ovdje sabrani vjernici okupljeni oko njega. Danas ovdje imamo ovo prekrasno raspelo, križ, o kojemu želimo razmišljati što on znači za nas. Današnje evanđelje koje smo čuli govori o ljubavi. A upravo je ljubav ta koja nas je okupila u ovoj crkvi kako bi vi obnovili svoja bračna obećanja. Trudite se i nastojte dalje održavati i ispunjavati Božju zapovijed ljubavi, odnosno ljubiti Boga i sve svoje bližnje kao sebe same. Najbolja sredstva tog svjedočanstva su osobni primjer i ljubav koju možemo na razne načine iskazivati drugima. Dati obećanje drugom čovjeku nije teško. No, dati obećanje jedno drugom i Bogu, izreći obećanje pred zajednicom te ga i održati, pogotovo kad dođu životne poteškoće, nije lako. Nije lako, ali je moguće. U tom smislu kršćanska bratska ljubav upravo je darivanje sebe bračnome drugu i žrtvovanje sebe za dobro svoga bračnog druga i svoje obitelji. Potom je slavljenike pozvao da ostanu vjerni Bogu jer je to najbolji način da sačuvaju jedno drugom ljubav i vjernost kako su i obećali pred oltarom na dan svoga vjenčanja. Pozvao je bračne parove jubilarce da se trude, bez obzira koliko su godina u braku, svaki dan jedno drugom malo više približiti i biti zahvalni što su se našli između milijuna ljudi i što su još uvijek zajedno.

Nakon homilije uslijedila je obnova bračnih obećanja za prisutne parove, koji su, držeći se za ruke, ponovno izrekli bračnu privolu, osvježili sjećanje na sklapanje braka i ponovno oživjeli zajedništvo i bračnu ljubav.

Na kraju misnoga slavlja vlč Drnetić zahvalio je prije svega bračnim parovima koji su se odazvali pozivu te došli posvjedočiti iznova svoju bračnu ljubav i vjernost, ali biti ujedno poticaj mladima da se ohrabre stupiti u brak i osnovati obitelj.

Susret je završio neformalnim druženjem u Pastoralnom centru. Program devetnice nastavlja se u narednim danima prigodnim duhovnim sadržajima do proslave župnog blagdana u četvrtak.

Darko Fiket, župni suradnik