Uspješno odvojen vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale

Zagreb (IKA) 17.04.2020. / 18:06

Vrh sjevernog tornja zagrebačke katedrale visok 13 i pol metara i težak 30 tona koji je teško oštećen u potresu 22. ožujka uspješno je uklonjen u petak 17. travnja u Zagrebu na Kaptolu u koordiniranoj akciji alpinista, statičara, pripadnika Hrvatske vojske, stručnjaka za upravljanje dizalicama i MUP-a.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Uoči akcije uklanjanja vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale predsjednik Odbora za obnovu katedrale mons. Ivan Hren u razgovoru za Hrvatski katolički radio izjavio je kako su “s ljudske strane sve učinili” te je pozvao sve slušatelje na molitvu za uspjeh ove akcije.

U izvješću projektanta obnove katedrale i nadzornog inženjera Damira Foretića objavljeno je kako je stručna komisija jednoglasno odlučila da “treba ukloniti dio sjevernog zvonika budući da prijeti urušavanjem i to na stranu katedrale.” Za skidanje kompletnog dijela zvonika koji teži oko 30 tona bila je potrebna dizalica s krakom od 120 m koja je mogla podići tu težinu te su angažirani statičari, mineri Hrvatske vojske i alpinisti.

Voditelj projekta uklanjanja sjevernog tornja zagrebačke katedrale Ivica Šerlija istaknuo je kako ovo nije prvi put da njegovi radnici rade na ovako zahtjevnom projektu u kojem dižu ljude u košare, a koji se trebaju nositi s vjetrom.

“Ovo nije ništa novo za nas. Što se same odgovornosti tiče, sve se radi u kontroliranim uvjetima. Tako se prate parametri dizalice i vjetra. Kad su svi sigurnosni uvjeti zadovoljeni, onda se ljudi podižu u košari”, objasnio je Šerlija.
Prema riječima načelnika Stožera Miroslava Cara, sjeverni toranj zagrebačke katedrale bio je oštećen na 72 redu tornja te je “uslijed potresa došlo do zakretanja gornjeg dijela i loma nosećih stupova na donjem dijelu 72. reda.” Količine eksploziva koje su bile korištene za uklanjanje vrha sjevernog tornja zagrebačke katedrale bile su minimalne, 580 grama.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Najveća opasnost bila je dizalica zbog visine 120 metara te se zbog nje trebao pokriti radijus i zaštititi od bilo kakvih neprilika na 120 metara.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Vazmeni četvrtak molitvu i blagoslov radnika kod kipa Blažene Djevice Marije molio je nebesku Majku za zagrovor, a blaženoga Alojzija Stepinca za pomoć kako bi uspješno bio uklonjen sjeverni toranj katedrale oštećene u potresu u nedjelju, 22. ožujka.

Pred ovom katedralom, koja je majka svih crkava i kapela naše Nadbiskupije, molimo za sve vjernike. Ranjenost katedrale ne tiče se samo kamena, nego ponajprije našega duha. Ova katedrala je stvarnost koja obuhvaća puno više od vjerničke zajednice i puno dublje od naše sadašnjosti. Zagrebačka katedrala stoji kao simbol, kao istinska poveznica cijeloga hrvatskoga naroda”, kazao je uvodeći u molitvu kardinal Bozanić.