Video poruke župnika prvopričesnicima, krizmanicima i župljanima

Draga braćo i sestre!

U ovim vremenima kada ne možemo biti u našim crkvama obraćam Vam se putem dostupnih medijskih platformi koje su nam dostupne. Dakako da one ne mogu zamijeniti naš osobni kontakt ali zbog situacije u kojoj se nalazimo možemo se i na ovaj način povezati.

Crkva sutra slavi nedjelju Božjeg milosrđa: Bijelu nedjelju ili Mali Uskrs. U prvim stoljećima kad su se krstili odrasli tijekom vazmenog bdijenja u svetoj noći dobivali su bijele haljine. Nosili bi ih cijeli tjedan, vraćali bi ih na nedjelju nakon Uskrsa. Zato se ta nedjelja zove Bijela nedjelja, a negdje se zove i Mladi Uskrs

SV. MISE se u crkvi Svete Jelene Križarice prikazuju  redovito svaki dan, za sada bez prisutnosti vjernika i to na one nakane koje su već unaprijed primljene i upisane. Mise se ne otkazuju, i dalje će se služiti „žrtva našega pomirenja … za mir i spasenje svega svijeta”  Svaki dan u 9,30 moli se krunica a u 10.00 h služi se sveta misa. Pošto je dopušteno da u crkvi istovremeno smije biti pet osoba bilo bi lijepo i poželjno da netko od obitelji, čija je nakana, bude prisutan, poštujući i pridržavajući se svih propisanih mjera zaštite.

 Vaše nakane možete naručiti telefonom a taj dan kad je vaša nakana, ako ne možete sudjelovati u crkvi, obavezno pratite svetu misu preko HTV-a na trećem programu. Na taj način povezuje se vaša molitva sa žrtvom koju svećenik prikazuje u crkvi.

PORUKA OVOGODIŠNJIM PRVOPRIČESNICIMA

U zabočkoj župi stoga je običaj na Mali Uskrs održati sakrament Svete Pričesti, a u subotu nakon sakramenat Svete Potvrde. Zbog epidemije ovogodišnji su sakramenti odgođeni za neko bolje vrijeme.

PORUKA KRIZMANICIMA

Bez istinskog susreta ostaju nedoumice, pitanja, strahovi pred prijetnjom zla i sila mraka. S Bogom u srcu čovjek se oslobađa robovanja grijehu i zlu, čovjek postaje ljubljeno dijete Božje. Pa makar sada prolazimo kroz krizu bolesti koja nam svakodnevno prijeti možemo hrabro uskliknuti sa psalmistom: „Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim jer si Ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni!