Za biskupa zaređen monsinjor Jure Bogdan

Poput čvrstog mosorskog dolita odlikuje te ustrajnost i toplina otvorenosti, gostoprimstva, uslužnosti, posvećene pažnje i vremena za druge, istaknuo je nadbiskup Barišić.

Preuzeto: Autor: IKA/Laudato/I.D. Photo: screenshot subota, 27. veljače 2016. u 13:09

Nakon Službe riječi u kojoj je prvo čitanje pročitao komodor Predrag Stipanović, zapovjednik HRM, psalam pjevao prof. Ivan Bošnjak, drugo čitanje čitao Jure Bogdan, nećak imenovanoga biskupa mons. Bogdana, te evanđelje don Ante Gabrilo, đakon, uslijedio je sam Obred ređenja. Puk predvođen zborom otpjevao je himan ”O dođi Stvorče, Duše Svet”, a potom je glavnom zareditelju fra Marko Medo, TOR svećenik vojnog ordinarijata u RH predstavio izabranika.

Uslijedilo je čitanje Bule o imenovanju koju je pročitao nuncij Alessandro D’Errico. Bula datira od 30. studenoga 2015. godine kada je obznanjeno Papino imenovanje. Bula započinje riječima ‘Franjo biskup, sluga slugu Božjih dragom sinu Juri Bogdanu, svećeniku Metropolitanskog sjedišta Splitskomakarskoga, dosadašnjemu rektoru Papinskoga hrvatskoga zavoda Sv. Jeronima u Rimu, postavljenom za vojnoga ordinarija u Hrvatskoj, pozdrav i apostolski blagoslov’.

U buli piše: ‘Molimo za te, ljubljeni sine, po zagovoru blažene Djevice Marije obilne darove Duha Tješitelja, da njima pomagan mogneš vršiti službu vlastitu vojnom ordinariju marljivo, mudro, razborito i iznad svega s ljubavlju, koja je osobita krepost pastira, jer pastirsku službu onoliko vršimo koliko volimo. Neka svjetlo i mir Kristov budu uvijek s tobom i s predragim vojnim kapelanima i tebi povjerenim vjernicima u dragoj Hrvatskoj.’

Uslijedila je propovijed nadbiskupa Marina Barišića.

– Don Jure, potječeš iz malih, ali slavnih Poljica. Rođen i kršten, pozvan i zaređen si za svećenika na naslov Splitsko-Makarske nadbiskupije. Zahvalni smo za Tvoje pastoralno i odgojno djelovanje u našoj Nadbiskupiji i ponosni na Tvoje dugogodišnje rektorsko služenje Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu – rekao je na početku propovijedi nadbiskup Barišić.

Istaknuo je nadalje, određen poljičkim geografskim podnebljem i duhovnim ozračjem, nosiš u sebi gene bogoljublja, čovjekoljublja, domoljublja.

– Poput čvrstog mosorskog dolita odlikuje te ustrajnost i toplina otvorenosti, gostoprimstva, uslužnosti, posvećene pažnje i vremena za druge. Onaj koji Te je u skrovitom Docu prepoznao i pozvao u svoje svećeništvo, uputio Ti je poziv u pozivu na veće i dublje prijateljstvo. Ponekad Ga ne razumijemo ili ne čujemo dobro, ali On zna navratiti i ne zaboravlja svoje. Danas ulaziš u Crkvu kao svećenik don Jure, a biskupskim ređenjem izaći ćeš s većim “činom” – darom punine svetog reda, kao apostol i otac koji je brat, prijatelj i učitelj – napomenuo je nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Ređeniku mons. Juri Bogdanu je posvijestio: ‘Životvornom snagom Duha Svetoga pozvan si u Godini milosrđa Božjega biti pastir i prorok Dobroga Pastira, Lica Božjeg milosrđa, biti prvi promicatelj tjelesnih djela milosrđa i navjestitelj duhovnih djela praštanja, pomirenja, spasenja.’
Naglasio je kako je biskup u ulozi Zaručnikova prijatelja, poslužitelj, a ne gospodar Božjega milosrđa, dodajući da je biskupski štap produžena ruka bližnjima u nevolji.

Nadbiskup Barišić je zatim protumačio okupljenim vjernicima značenje i simboliku biskupske službe te ređenika i sve one koji pripadaju Vojnoj biskupiji potaknuo na međusobnu ljubav, prijateljstvo s Dobrim Pastirom i otvorenost Božjoj riječi.

– Riječ Božja ozdravlja naše uho, oko i srce, da možemo dobro čuti, jasno vidjeti i s ljubavlju svjedočiti milosrđe Božje. Saslušati drugoga znak je uvažavanja i jedan vid milosrđa. Slušanje Riječi Božje uključuje socijalnu i društvenu, humanu i liturgijsku dimenziju – istaknuo je nadbiskup Barišić.

Istaknuo je da Vojna biskupija zahvaća sve dimenzije Domovine, kopno, more i nebo te pozdravljajući vjernike Vojne biskupije, splitsko-makarski nadbiskup je ustvrdio: ‘Poslije demokratskih promjena i u slobodnoj Hrvatskoj vojnike, policajce i časnike doživljavamo svojima. Čak se može reći da su oni jedna od religioznijih i humanijih kategorija društva koja zavrjeđuje visoko poštovanje. To su svojevrsni redovnici i redovnice koji časno vrše svoju službu, nose uniformu i polažu prisegu.’

Istaknuo je kako već u Novom zavjetu toliki rimski časnici u Isusu iz Nazareta otkrivaju Radosnu vijest Kraljevstva Božjega koje daleko nadvisuje svako nacionalno kraljevstvo, kao i međunarodno Rimsko Carstvo.

Čestitavši Vojnoj biskupiji na novome biskupu, nadbiskup Barišić je čestitao i novome biskupu na plemenitim ljudima i dobrim vjernicima koji će zajedno s njime i njegovim suradnicima još više doprinositi svijesti zajedništva, odgovornosti, poštenja i poštivanja propisa u našem društvu, a osobito živjeti svoju otvorenost i usmjerenost prema onoj jedinoj i trajnoj Kristovoj zapovjedi ljubavi.

Na kraju propovijedi preporučivši novoga biskupa i sve članove Vojne biskupije i cijelu Crkvu u Hrvata zagovoru Nebeske Majke, nadbiskup Barišić je poželio da svi budemo prepoznatljiv znak Lica Božjeg milosrđa u svijetu.

Nakon homilije nadbiskupa Marina Barišića, glavnog zareditelja, pred njim je izabranik mons. Jure Bogdan izrekao obećanja.

Mons. Bogdan je tako obećao da će milošću Duha Svetoga, sve do smrti vršiti službu što mu je od apostola povjerena i što će mu se polaganjem ruku predati, da će vjerno i ustrajno propovijedati Kristovo evanđelje, da će poklad vjere, što je po predaji još od apostola uvijek i svugdje sačuvan u Crkvi, čuvati čistim i cjelovitim, da će Kristovo Tijelo, njegovu Crkvu, graditi i trajno ostati u njegovu jedinstvu sa zborom biskupa, pod vlašću nasljednika blaženoga Petra apostola, da će vjerno iskazivati posluh nasljedniku blaženoga Petra apostola, da će kao dobar otac brinuti za sveti Božji narod, zajedno sa svojim suradnicima u službi prezbiterima i đakonima, i upravljati ga na put spasenja.

Također je obećao da će radi imena Gospodinova, biti ljubazan i milosrdan prema siromasima i tuđincima i prema svima koji oskudijevaju, da će kao dobar pastir tražiti zalutale ovce i ponovno ih dovoditi Gospodnjem ovčinjaku, te da će se moliti bez prestanka svemogućemu Bogu za sveti narod i besprijekorno obavljati službu vrhovnog svećeništva.

Potom se izabranik prostro na tlo, a narod je pjevao litanije Svih Svetih predvođen bogoslovima Klementom Radosoljićem i Lovrom Juragom.

Uslijedilo je polaganje ruku i molitva ređenja, pri čemu je izabranik kleknuo pred glavnoga zareditelja, koji je u tišini položio ruke na glavu izabranika, a potom su isto učinili i drugi biskupi u znak kolegijalnog čina cijeloga biskupskoga zbora koji prima novoga člana. Ujedno je to znak blagoslova i snage Duha Svetoga, ali i poruka ”nisi sam, ja sam s tobom”, a biskup se otvara Duhu Svetom koji sve čini novim.

Potom je glavni zareditelj položio otvoren evanđelistar nad glavu izabranika, te izmolio molitvu ređenja. U nastavku je svetim uljem krizmom u znaku križa pomazao glavu novozaređenom biskupu, te mu predao evanđelistar da evanđelje naviješta riječju i životom.

Nadbiskup Barišić je biskupu Bogdanu stavio prsten na ruku. Prsten s motivom starokršćanskog križa iz 6. st. koji je pronađen u Donjem Docu, dar je biskupove rodbine s očeve strane. Stavio mu je i mitru, koja je s misnicom i štolom dar rodbine novoga biskupa s majčine strane. Također novom biskupu je predan štap, inače dar obitelji, tj. braće i sestara novoga biskupa, a potom se novozaređeni biskup simbolično sjeo na stolac ispred oltara, a okupljeni su ga pozdravili pljeskom.

Dok je zbor pjevao skladbu, nadahnutu geslom novozaređenog biskupa ”Sve na veću slavu Božju”, biskup Bogdan je s glavnim zarediteljem, suzarediteljima i s prisutnim biskupima razmijenio cjelov mira.

Prsni križ, pektoral, novome biskupu darovali su svećenici-studenti i poglavari iz Hrvatskog papinskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. Svom novom biskupu, vojni i policijski kapelani su darovali kalež koji se koristi u misi ređenja.

Kao darovna molitva otpjevana je skladba ”Na slavu Božju” za koju je tekst napisao don Ante Mateljan, a glazbu Šime Marović.