Treća nedjelja kroz godinu Nedjelja Božje riječi

Redovito čitanje Svetoga pisma i slavljenje Euharistije omogućuju nam da sebe promatramo kao dio jedne cjeline. Kao kršćani jedan smo narod koji putuje kroz povijest, snažen prisutnošću Gospodina u našoj sredini koji nam govori i hrani nas. Dan posvećen Bibliji ne želi biti “jednom na godinu”, nego jednom za čitavu godinu, jer nam je prijeko potrebno rasti u dobrom poznavanju i ljubavi prema Svetom pismu i Uskrslome koji ne prestaje lomiti riječ i kruh u zajednici vjernikâ. Zato nam je potrebno ući u prisni odnos sa Svetim pismom; u suprotnom naša će srca ostati hladna, a oči zatvorene, pogođeni, kakvi već jesmo, bezbrojnim oblicima sljepoće. Papa Franjo

 Apostolskim pismom Aperuit illis papa Franjo je, u rujnu prošle godine, uspostavio Nedjelju Božje riječi, odredivši da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena njezinome slavljenju, razmišljanju i širenju kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja na uvijek novi način potiče izaći iz individualizma te se iznova roditi za ljubav. Prvi put Nedjelja Božje riječi proslavit će se u nedjelju 26. siječnja.

 Papinu je inicijativu 17. siječnja predstavio predsjednik Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella na tiskovnoj konferenciji, istaknuvši kako je njezina svrha oživjeti odgovornost što je vjernici snose prema Svetome pismu, upoznavajući ga i prenoseći trajnim djelovanjem da bi omogućili približiti svijetu smisao crkvenog života u različitim sredinama i uvjetima u kojima djeluju.

Na konferenciji je predstavljen i logo inicijative koji prikazuje put učenika u Emaus (usp. Lk 24, 13-35), kojima se u određenom trenutku približava Uskrsli Krist. Zajedno s Kristom, koji u rukama drži svitak Knjige, tj. Sveto pismo koje u Njemu nalazi ispunjenje, prikazana su dva učenika čija su lica okrenuta k Gospodinu te kao da potvrđuju da je On ispunjenje starih obećanja i žive Riječi koja se objavljuje svijetu.
Središte obilježavanja ovogodišnje Nedjelje Riječi Božje bit će svečana misa, koju će u bazilici Sv. Petra u 10 sati predvoditi papa Franjo. Na kraju slavlja, Papa će simbolično vjernicima podijeliti četrdeset Biblija, počevši od biskupa do stranaca, od svećenika do kateheta, od redovnika do policajaca i vojnika, od veleposlanika do sveučilišnih profesora i učitelja, od siromaha do novinara, od policajaca do zatvorenika, raznim obiteljima i sportašima te pripadnicima drugih kršćanskih zajednica.

Papa Franjo, zaključio je nadbiskup Fisichella, želi vjernike povjeriti Božjoj riječi, ali ih i potaknuti da je ne smatraju samo jednom od brojnih knjiga na policama svoga doma, možda i prekrivenih prašinom, već instrumentom koji iznova budi vjeru. (kta/ika/vaticannews)